english English

NAJAVA: Predavanje „Izvangradske fortifikacije na teritoriju Dubrovačke Republike“

06.05.2019, 12:47:02

Predavanje Ivana Viđena „Izvangradske fortifikacije na teritoriju Dubrovačke Republike“ održat će se u srijedu, 8. svibnja 2019., u 19 sati, u predavaonici br. 60 sveučilišnog Kampusa, a u okviru edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta „Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“, na kojem je Sveučilište u Dubrovniku jedan od partnera.

Osim spektakularnih gradskih zidina, stari su Dubrovčani diljem svojega teritorija gradili različite vrste utvrđenja kako bi se zaštitili od svakovrsnih opasnosti. Osim države (npr. utvrde Sokol u Konavlima), utvrđenja su gradile mjesne samouprave i bratovštine (kao Kaštio na Lopudu, Prožura na Mljetu ili Sv. Duh na Šipanu) te crkvene ustanove (npr. uz benediktinski samostan u Pakljeni na Šipanu), ali i pojedine obitelji. Veličina, raspored i kvaliteta tih utvrđenja variraju, kao i stupanj očuvanosti do današnjega vremena. Element sigurnosti u planiranju izvangradskoga područja i višestoljetnome kultiviranju krajolika bio je iznimno važan, a to se danas često gubi iz vida. Iako su mnoge javne i privatne fortifikacije s vremenom nestale ili su pregrađene, još uvijek ih ima dovoljno da na temelju njih steknemo dojam kako su Dubrovčani promišljali prostor na teritoriju Republike.

Budući da je jedina do danas relevantna literatura o tim izvangradskim utvrđenjima nastala iz pera povjesničara i konzervatora Lukše Beritića (1889.-1969.), ovo je predavanje i svojevrsni hommage njegovu djelu u povodu 50. obljetnice njegove smrti.

Nositelj je projekta „Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica