english English

Novi H2020 projekt na Sveučilištu : SeaClear - Search, Identification and Collection of Marine Litte

26.01.2020, 21:01:28

‘Kick off’ sastanak, održan na TU Delft 21. siječnja, označio je početak provedbe HORIZON 2020 projekta SeaClear - „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robots (https://seaclear-project.eu/)“. Projekt za cilj ima razviti autonomne robote za čišćenje otpada s morskog dna. Sveučilište u Dubrovniku jedan je od osam partnera, u kojem je, od hrvatskih predstavnika, partner je i Regionalna agencija DUNEA. U ime Sveučilišta na ovom su uvodnom sastanku sudjelovale su članice LARIAT-a doc. dr. sc. Ivana Palunko i Dinka Lale i pročelnica Odjela za akvakulturu doc. dr. sc. Marijana Pećarević. Uz njih na projektu u UNIDU tim su uključeni još izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Vicko Prkačin i dr. sc. Domagoj Tolić kao članovi LARIAT-a.   

Projekt je u sto postotnom iznosu financiran iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 Research and innovation, u kojemu je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna kroz financiranje partnera UNIDU-a i DUNEA-e. Uloga UNIDU-a je rad na razvoju autonomnog heterogenog robotskog sustava zajedno s ostalim tehničkim partnerima na projektu. Uz to UNIDU je zadužen i za radni paket demonstracija u kojem će koordinirati tri pilot akcije na području Dubrovnika i Hamburga usko surađujući s dva kranja korisnika DUNEA-om i Lučkom upravom Hamburg (HPA). Zaključak sastanka je točno definiran dinamički plan provedbe aktivnosti, tehničkih i diseminacijskih, s ciljem poštovanja svakog predviđenog indikatora i projektnih ciljeva. 

Partnerski konzorcij uključuje stručni tim partnera, od industrijskog partnera Sub Sea Tech (SST) koji će isporučiti provjereni hardver, četiri akademske institucije, TU Delf kao glavni koordinator projekta, TU Minhen, TU Cluj-Napoca i UNIDU, s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji i klasificiranju do automatskog upravljanja, do integratora sustava Franunhofer CML koji su vodeći stručnjaci u spomenutim područjima. 

Izvodljivost SeaClear sustava bit će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u kojoj će aktivno sudjelovati znanstvenici i svi relevantni dionici. Cilj je upravljati robotima autonomno, s minimalnom ljudskom intervencijom. Trenutno ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada, pa će se kroz projekt SeaClear razviti prvi takav sustav bespilotnih zračnih, podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Projekt će se provoditi 48 mjeseci, vrijedan je 4.946.579,00 eura. Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica