english English

Nastavnici i studenti Odjela za umjetnost i restauraciju na Međunarodnoj restauratorskoj radionici

14.09.2017, 13:32:29

Nastavnici i studenti Odjela za umjetnost i restauraciju sudjelovali su na međunarodnoj restauratorskoj radionici Lopud (International Conservation Workshop Lopud, ICWL), koja se održala od 27. kolovoza do 3. rujna 2017. Na radionici su sudjelovali i studenti i nastavnici Fakulteta primijenjenih znanosti iz Kölna, Instituta za konzervaciju i restauraciju, Akademije finih umjetnosti,  Restauracije i konzervacije iz Antwerpena i Visoke Nacionalne škole za vizualne umjetnosti La Cambre iz Bruxellesa.

U radionicama na dvije lokacije, u crkvi Marije od Špiljice i Gospe od Šunja, sudjelovalo je četrnaest studenata i šest nastavnika;  iz Kölna profesor Hans Dietmar Portsteffen (konzervacija-restauracija slika) i Andreas Kruppa (konzervacija-restauracija drva), iz Bruxellesa Marianne Decroly (polikromirana drvena skulptura), iz Antwerpena Charles Indekeu (konzervacija-restauracija drva). Sa Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovali su nastavnici  Odjela za umjetnost i restauraciju, smjera drvo, Joško Bogdanović i Vjeran Duvnjak i studenti: Cvita Perina Barać, Lucija Roce, Hrvoje Smoljan i Maja Bačić.

Konzervatorsko restauratorski zahvati u crkvi Gospe od Šunja obuhvatili su radove na polikromiranom tronu i klupama smještenim u apsidi te ormaru i tabernakulu u sakristiji. U Crkvi Marije od Špiljice započeti su radovi na renesansnim korskim klupama i oltarnoj slici sv. Antuna Padovanskog.

Početak ove radionice seže u 1987. godinu kada je osmišljena kao ljetna praksa za studente iz Kölna. Nakon pauze zbog ratnih zbivanja radionica je aktivirana ponovo 1996. godine, a sad se održava  pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Dubrovnika, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Restauratorskim odjelom u Dubrovniku te uz potporu Dubrovačke biskupije i Društva za zaštitu spomeničke baštine i prirodne baštine Lopuda.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica