english English

Stručno-znanstvena radionica Dubrovačka kulturna i književna baština

29.01.2018, 12:18:43

Sveučilište u Dubrovniku i Konzulat Mađarske u Dubrovniku uz potporu Zaklade Caboga Stiftung organiziralo je Stručno-znanstvenu radionicu pod nazivom Dubrovačka kulturna i književna baština. Voditeljica radionice bila je doc. dr. sc. Katja Bakija, a sudjelovali susadašnji i bivši studenti Odjela za komunikologiju koji su izlagali svoje seminarske, završne i diplomske radove koje su izradili u okviru sveučilišnih nastavnih kolegija koji tematiziraju dubrovačku povijest i kulturnu baštinu.

Radionica je svečano je otvorena u Palači u Braće Andrijića u povijesnoj jezgri. Okupljene je pozdravila voditeljica radionice doc. Katja Bakija koja je istaknula kako su Europski parlament i Vijeće proglasili 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine, a da ova radionica potvrđuje i javnosti prezentira kako se dubrovački studenti u okviru sveučilišne nastave uistinu bave istraživanjem bogate baštine ovoga kraja, potvrđujući njezinu izuzetnu vrijednost ne samo u hrvatskom nego i u europskom kontekstu.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje pozdravnim riječima izrazila je zadovoljstvo što može prisustvovati ovakvom događaju te da je iznimno veseli što je to prvi u nizu programa u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine u Dubrovniku. Voditeljici i studentima je poželjela puno uspjeha u radu i još ovakvih projekata.

Studenti koji su prezentirali svoje radove i njihove teme su: Marija Radiš - Zdravica kao retorička vrsta u Gornjim selima Dubrovačkog primorja, Viktorija Hezonja - Štovanje i tradicija sv. Vlaha u Dubrovniku, Mislav Ćimić - Sveti Vlaho u dubrovačkom pjesništvu 19. stoljeća, Renata Roman - Doprinos obitelji Sorkočević kulturnoj ostavštini Dubrovnika, Dolores Brbora - Mitološka bića usmene predaje Dubrovačkog primorja, Antonia Oberan - Prolozi Držićevih komedija kao govori upućeni Dubrovniku njegova vremena i Kristina Đuraš - Ivan Gundulić: Suze sina razmetnoga kao intertekst.

Nakon boravka u palači u Ulici Braće Andrijića nadomak dubrovačke katedrale, obnovljenoj zahvaljujući Zakladi Caboga Stiftung koja je prostor ustupila za ovu radionicu, sudionici radionice u petak su bili na edukativnom izletu u Konavlima tragom baštine dubrovačkog kraja na kojem su posjetitli Sokol grad i upoznali se s tradicijskom proizvodnjom svile u atelieru akademske slikarice Antonie Rusković Radonić.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica