english English

Orijentacijski tjedan: 58 stranih studenata u ljetnom semestru na Sveučilištu

12.02.2018, 10:17:28

Na Sveučilištu u Dubrovniku u ljetnom semestru ove akademske godine boravit će 58 studenata iz cijeloga svijeta. Studenti dolaze u okviru  programa mobilnosti Erasmus+, kao Double Degree studenti i freemover studenti (slobodnjaci).  Sveučilište u Dubrovniku najatraktivnije je studentima iz Poljske, slijede studenti iz Njemačke, Slovačke, Češke, Latvije, Francuske, Italije i s Kosova, ali novost je da po prvi put imamo studente iz Sjedinjenih Američkih Država i Uzbekistana. Tim je povodom Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte, od 12. do 16. veljače, organizirala Orijentacijski tjedan, kako bi strani studenti bili upoznati sa svim informacijama potrebnima za studiranjem, ali i da im se olakša snalaženje na Sveučilištu u Dubrovniku i u gradu Dubrovniku.

„Za strane smo studente uveli hrvatski jezik kao kolegij, kako bismo, između ostaloga, promovirali i našu kulturu i jezik. Studenti iz SAD-a i Uzbekistana, ali i najava dolaska novih studenata iz zemalja izvan EU, put su internacionalizacije Sveučilišta u Dubrovniku, kao i pokretanje novih studija na engleskom jeziku u suradnji s našim partnerima iz inozemstva“, rekao je prorektor za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Martin Lazar.

Inače, ova je akademska godina rekordna po broju inozemnih dolaznih studenata – njih čak 111 će boraviti dio ili cijelu akademsku godinu na Sveučilištu u Dubrovniku.

Zakro Ebelashvili iz Gruzije, studira u Italiji i odlučio se doći na semestar na Sveučilište u Dubrovniku. „Moj je brat također studirao u Italiji, na Sveučilištu u Palermu, i jedan je semestar proveo na Sveučilištu u Dubrovniku. Prenio mi je njegova iskustva, savjetovao me koliko je lijepo u Dubrovniku, i nije mi se bilo teško odlučiti doći ovdje. Moram reći da mi je prvo naglasio da je Grad predivan, ali i da je imao iznimno dobru podršku na Sveučilištu vezano uz sva pitanja studentskih i izvannastavnih aktivnosti“, rekao je Ebelashvili. Po prvi put studenti iz SAD-a došli su na semestar u Hrvatsku, a o razlozima govori student Timmy Arnold s DePaul Sveučilišta iz Chicaga: „Dosta Amerikanaca nije čulo za države srednje i istočne Europe, pa je jedan od razloga našeg dolaska bio upravo da naučimo o vašoj povijesti, ali i o Dubrovniku – gradu kulture. Sveučilište nam se sviđa, a administrativne službe su nam doista pomogle oko dolaska, tako da nismo dosad imali nikakvih problema. Očekujemo, tijekom ovog semestra, puno diskusija i debata s kolegama na studiju“, izjavio je student Timmy Arnold.

Studentima je tijekom Orijentacijskog tjedna pripremljeno pregršt aktivnosti, od formalnih do razgleda Grada, zajedničke večere i izleta. Realizacija ovog Orijentacijskog tjedna ostvarena je u suradnji sa studentskom udrugom ESN Dubrovnik. Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica